DevOps eist intrinsieke flexibiliteit

Eindelijk licht
Het hier afgebeelde beeld staat in Bredevoort en heet “eindelijk licht”. (Meer info via Thorvald Dudok van Heel, beeldhouwer – www.st-beeldhouwerij-thorvald.nl). Een brok graniet ziet en aan de buitenkant, en ook van binnen, eindelijk licht.

Ik hoorde spreken over doelgerichtheid en Agile; in 2 punten:

Toen we nog “waterval deden” bepaalden we een doel; streefden dat na en zagen dat het doel een moving target was. Dus we schoten ons doel voorbij of we benaderden het niet eens. Dynamiek in de omgeving toonde een gebrek aan flexibiliteit in processen en/of organisatie en/of systemen aan.
Nu werken we agile in een DevOps context en kunnen we tijdens de ontwikkeling aandacht besteden aan “moving targets”.
Wat vergeet je dan? Dat in situatie 2 de dynamiek in de omgeving ook leidt tot onvoldoende flexibiliteit in processen en/of organisatie en/of systemen, nadat is opgeleverd. Want na oplevering zijn doelverschuivingen nog steeds aan de orde. Dynamiek in de omgeving vraagt steeds weer en steeds anders flexibiliteit.

Flexibiliteit van de Informatie Infrastructuur kan in scenario’s / werkwijzen gebakken zitten. Daarmee levert de Informatie Infrastructuur vooraf bedachte of gevraagde flexibiliteit. Bijv. door alternatieve werkwijzen of scenario’s mogelijk te maken. Dat helpt de organisatie en de processen om lenig te zijn.

De Informatie Infrastructuur zelf moet liefst ook flexibel zijn. Intrinsieke flexibiliteit van de Informatie Infrastructuur geeft een wendbare, lenige organisatie niet alleen de afgesproken flexibiliteit. Maar de Informatie Infrastructuur is dan zelf ook lenig en kan niet voorspelde en ongevraagde flexibiliteit die nodig blijkt vanwege dynamiek in klantvraag of gebruikersbehoeften het hoofd bieden. Hoe? Simplicity: door je te beperken in de Informatie Infrastructuur tot elementaire zaken, de essentie der dingen; grondstoffelijke data bijvoorbeeld. Daar ga je steeds weer van uit en je keert daar steeds weer naar terug. Dan ben/word je flexibel. Ingebouwde flexibiliteit.

Ja, dan staat de huidige IT vaak in de weg. Reacties die ik daarop krijg zijn dat je de Informatie Infrastructuur als het ware oneindig complex maakt door intrinsieke flexibiliteit te willen. Ik zou wel eens reacties willen van mensen die een opinie of ervaring hebben op dit gebied.