Bespiegelingen (DevOps)

DevOps, development en operations (van informatievoorziening) in een (1) ge├»ntegreerde beweging: voor mij een nieuw begrip dat Herman van Bolhuis, Master Class Institute, onder mijn aandacht bracht. Met Herman ben ik het ProClass Programma aan het ontwikkelen. Bij GorillaIT -waar ik sinds enkele weken actief ben- zie ik DevOps in de praktijk. Superagile: in korte iteraties werken. Supersnel doordat software gegenereerd wordt. Kwalitatief hoogstaand: lage foutenkans. Een robot. Automatisering van de automatisering. Met effecten voor de business: snel reageren of anticiperen op dynamiek. Innovaties “klaar terwijl u wacht”. Ook in en voor grootschalige omgevingen. Ook als er nog niet afgeschreven systemen in gebruik zijn als “aanvulling op”.

Net zo revolutionair wellicht als 3D printing als het gaat om te verwachten (maatschappelijke) effecten. Voer voor trendwatchers en psychologen als het gaat om die effecten. Voor IT professionals: min of meer vaststaande zekerheden (methoden, technieken, referentiemodellen, best practices) wankelen. Denk aan iets concreets als een ontwikkelstraat (OTAP). Hoe gaat dat nu -met DevOps- in de toekomst werken?

Een geruststellende gedachte: er is niets nieuws onder de zon. Want in 1987 werd al geschreven over een Integrated Test Facility (Maandblad Informatie). Beheerst testen in een productieomgeving of dicht daar tegenaan. DevOps avant la lettre?